Fietslease dat is slim en snel geregeld!

 

 

Van hun ouders' garage naar het wereldtoneel van de e-bike-industrie. Het begon allemaal met een goed idee en de Hessische Innovationspreis in 1993. Vandaag de dag is Riese & Müller uitgegroeid tot een gerenommeerd merk dat niet alleen Europa, maar ook Japan en de Verenigde Staten heeft weten te veroveren.

Fase 1: De vroege jaren 1993 – 1996

Markus Riese en Heiko Müller zijn vrienden sinds eind jaren tachtig als zij werktuigbouwkunde gaan studeren aan de Technische Universität Darmstadt. Beiden zijn enthousiaste (race-)fietsers en getalenteerde ontwerpers. Fietsen sneller en beter maken is hun passie. Middagen en avonden worden besteed aan productontwikkeling en nieuwe ideeën. Dat leidt in 1992 tot een innovatief vouwmechanisme, bedacht door Markus: de Birdy. Een volledig geveerde fiets waarvan de veerpunten niet alleen zijn bedoeld door de vering, maar ook voor het vouwen. Een ongekend comfortabele fiets die overal mee naartoe kan en niets te maken heeft met de vouwfietsen uit de jaren zeventig.

In april 1993 leest Heiko in de krant over de ‘Hessische Innovationspreis’. Vervolgens werkt hij samen met Markus 10 lange dagen en nachten aan een prototype van aluminium, dat ze ‘Birdy’ dopen. Hun tomeloze inzet wordt beloond: ze winnen een speciale prijs. In hetzelfde jaar presenteren ze zichzelf, nog wat onbeholpen, als ‘Riese & Müller’ tijdens de belangrijkste fietsvakbeurzen van Europa: Intercycle in Keulen en Eurobike in Friedrichshafen.

Het volgende jaar staat in het teken van verder werken aan de Birdy, het optuigen van het productieproces en het aantrekken van startkapitaal. Op Eurobike 1994 presenteren ze een verbeterd prototype van de Birdy. “I want to build this bicycle!”, deze legendarische woorden van de Taiwanese fietsenfabrikant George Lin op Eurobike veranderen Riese & Müller in een serieuze onderneming. Markus vertrekt kort daarop naar Taiwan om alle details met George door te nemen. De hoge kwaliteitseisen die Heiko en Markus aan de productie stellen, worden volledig ingewilligd en ze zijn het snel eens: de Birdy wordt in Taiwan geproduceerd. Vanaf juni 1995 kan de Birdy worden gekocht in Duitsland, Japan en de Verenigde Staten. Een vliegende start voor de twee ondernemende ingenieurs uit Darmstadt.

Fase 2: De ontwikkelingsjaren 1997 – 2007

De Birdy blijkt nog maar het begin. Markus en Heiko hebben nog veel meer baanbrekende fietsideeën. Geïnspireerd door de opkomst van de mountainbike raken ze steeds meer overtuigd van de voordelen van volledig geveerde fietsen (full suspension) met 26″-wielen. De slogan ‘Verend fietsen’ wordt consequent doorgevoerd. Avenue en Culture zijn in 1997 de eerste modellen in de nieuwe Comfort-serie, die in 1998 wordt aangevuld met de sportieve Delite. Ze vallen meteen in de smaak bij de echte fietsliefhebber. Riese & Müller ontwikkelt zich tot een merk voor mensen die hun fiets zien als iets bijzonders.

Markus en Heiko leggen de nadruk op hoogwaardige producten die lang mee gaan en iets eigens hebben. Vooral de speciale Riese & Müller-look spreekt mensen aan. Het productportfolio blijft maar groeien. Producten worden doorontwikkeld en de twee vrienden blijven innovatieve concepten uitwerken. De Gemini komt bijvoorbeeld op de markt, een transportfiets waarbij het kinderzitje voorop, tussen het stuur, is geïntegreerd. Of de Equinox, een fiets met extra rugsteun om de belasting van de rug te verminderen. Voor sommige innovaties is het nog te vroeg, moet het bedrijf Riese & Müller constateren. Door zich hierdoor niet te laten ontmoedigen, behoudt het bedrijf zijn jeugdige en innovatieve karakter.

Fase 3: Nieuwe mobiliteit

Mensen krijgen steeds meer oog voor het milieu, duurzaamheid en een bewuste leefstijl, vooral in de stad. We verplaatsen ons anders, en de fiets neemt daarbij een steeds belangrijkere plaats in. De Birdy vouwfiets past perfect bij deze trend. Ook de e-bike wordt steeds populairder. Het succes van deze fietsen met elektromotor is ongekend. Het principe van volledig geveerde Riese & Müller-fietsen is de ideale basis voor comfortabel en veilig fietsen op een e-bike. Riese & Müller zet nieuwe accenten en investeert in innovatieve e-bikes en e-biketechnologie. Vlekkeloze service, perfecte techniek en comfortabel rijgedrag zijn de nieuwe thema’s bij Riese & Müller. Het doel: marktleider worden op het gebied van premium e-bikes en vouwfietsen. Daarmee staat het bedrijf voor grote uitdagingen, maar ook middenin een grote groeimarkt. Meer informatie is hier te vinden: http://nl.r-m.de/

Riese & Muller uitzoeken ►►